Tot pescuind mi-am propus să răspund la 5 controverse din lumea spinningului, care deși nu sunt noi, revin obsesiv în prim-planul celor aflați la început de pasiune.
1. Cu ce gramaje ale jig-ui pescuim pe Dunare?
NU exista un gramaj anume. Exista un interval de greutăți ale jigului. Personal folosesc de la 17grame la 60 grame. Greutatea jigului trebuie adaptată în funcție de următorii factori : adâncimea apei, intensitatea curentului, grosimea firului, dimensiunea și forma nălucii și dinamica de prezentare a nălucii adoptata. Doar experimentând și pescuind des, putem simți aceste lucruri. Este foarte bine să existe un ghidaj sau o pregătire teoretica, însă orele petrecute pe apa, de cele mai multe ori ne oferă răspunsurile corecte.
2. Grip sau minciog?
Respect pestele, nefiind un fanatic catch&release. Pescuiesc responsabil, eliberez peștii sub măsura și marii reproducători-drept urmare recomand folosirea ambelor obiecte: minciogul pentru scoatere peștelui din apă, iar gripul, în caz de nevoie, pentru manevrarea peștelui din minciog, în cazul în care pericolul de a ne accidenta cu un cârlig sau o ancora este mare. Mai pledez pentru folosirea a doua accesorii: căscătorul si un clește lung.
3. Spin sau cast?
Ambele stiluri se completează reciproc în funcție de aplicația și năluca folosită. Dacă în cazul pescuitului la jiginng, treaba este simpla (aerodinamica bilei permițând folosirea cu succes și ușurința a ambelor metode) la alte aplicații socoteala se schimba. Spre exemplu, este mult mai ușor să lansezi un vobler ușor de balsa într-o zi cu vânt cu echipamentul de spin decât cu cel de cast. În același timp este mult mai indicat să lansezi o năluca grea, reactivă, care trebuie stopată la plonjarea în apa cu un echipament de cast decât cu unul de spin. Și exemplele pot continua. Răspuns final: spin si cast!
4. Cu înaintaș sau fără?
Am experimentat de-a lungul anilor acest aspect. Folosirea unui înaintaș de fluorocarbon ajută cu siguranță în pescuitul zonelor cu elemente abrazive-copaci, piatra, scoici, alte structuri submerse. Referitor la eficienta pescuitului cu înaintaș d.p.d.v al naturaleței prezentării nălucii(mă refer la transparența aproape completă a acestuia în apă) nu pot spune decât că fiecare pescar trebuie să-și aleagă zona de confort. Dacă crezi în chestia asta, atunci folosește-l. Dacă nu, atunci nu-l folosi! Fiecare are experiența lui.
5. Apă curată vs Apă murdară
Nu de puține ori , punând aceasta întrebare la pescari diferiți care tocmai se întorseseră de la partide de pescuit la Dunăre am primit răspunsuri total diferite. Fiecare pescar are o sistem de apreciere propriu, stabilit probabil în urma partidelor reușite și/sau al numărului de ieșiri la pescuit pe bătrânul fluviu. În timp, mi-am creat propria unitate de apreciere: dacă vad năluca la peste 5 cm sub luciul apei, apa nu-i murdara. Cel puțin pentru mine! Pescuitul nu este o știința exactă, dar statistic vorbind, rezultatele pe apă extrem de limpede sau extrem de murdară sunt mai slabe decât în celelalte partide.
În rest, bucurați-vă de pescuit. Responsabil, desigur!