Crapi de primavara pe Balta Vlahi

de Sergiu Cîrlig-APS TOMIS

Blow-back si German Rig pe balta Vlahi

    În urmă cu două săptămâni pe balta Vlahi s-a desfășurat un concurs in sistem „Big 15” unde s-au prins un număr mare de crapi de peste 15 kg.

Dorin Delca in timpul concursului.

Inspirat de capturile superbe am decis sa fac o partida recreativa de 36 de ore pe pontonul nr.3.

Cunoscând parțial substratul bălții, mal presărat cu cocioace și scoici, am decis sa abordez partida cu monturile blow-back si german rig.

JRC Contact KURVE SHANK & JRC CONTACT COATED HOOKLINK SEMI-STIFF


    Montura „blow back” a fost realizata cu anou, carlig JRC Contact KURVE SHANK numarul 6 si firul JRC CONTACT COATED HOOKLINK SEMI-STIFF. Am folosit o bucata de varnish in loc de line-aligner peste nodul carligului.
    Montura „German Rig” a fost realizata din carlig JRC Contact KURVE SHANK numarul 6, micro vartej fara anou numarul 8, firul fiind JRC CONTACT COATED HOOKLINK SEMI-STIFF.
    Am ales JRC CONTACT COATED HOOKLINK SEMI-STIFF deoarece este fabricat din HMPE (polietilenă cu greutate moleculară mare) și kevlar, are o rezistentă foarte mare la abraziune si se scufunda foarte repede, foarte indicat pentru astfel de substrat „periculos”.

    Ajuns pe ponton, am ales sa adaug pe monturi cate un saculet cu boiles-uri tari, sfaramate si sa nadesc cu cobra aproximativ 1 kg de bile. La nici 2 ore de la lansarea liniilor in apa a venit si primul crap, cantarind aproximativ 10 kg. Pana la lasarea serii au mai venit pe saltea inca 4 cam de aceeasi greutate. Noaptea trasaturile au inceput in jurul orei 23:30  si oprindu-se in jurul orei 8:30. In acest interval am pus pe saltea 6 comuni foarte bataiosi, cei mai mici avand 4 kg respectiv 8kg si in rest au fost sariti de 10 kg. In 24 de ore scurse pusesem numai putin de 11 crapi pe saltea. Inca din acest moment eram destul de multumit de partida doar ca singura mea dorinta era un crap de peste 20 de kg si aveam la dispozitie doar 10 ore sa incerc sa prind unul. M-am gandit sa atasez monturii german rig doua boiles-uri de 20 mm cu gandul la crapul visat. Am lansat montura spre larg undeva la 50 m spre dreapta pontonului.

Trebuie sa recunosc ca de cand am vazut culoarea led-ului pe statie am simtit ca la capatul firului era un peste mare. Pana sa ajung la lanseta desfasurase de pe tambur vreo 20 de m si nu vroia sa se opreasca nici cand am strans frana. Lupta a fost lunga si palpitanta si plina de emotii mai ales cand pestele a ocolit pontonul si se indrepta spre stuf. Am reusit sa il intorc si sa il aduc in minciog. Vazandu-l in saltea am respirat usurat si implinit ca imi atinsesem target-ul pentru aceasta partida. Cantarul a afisat 22.73 kg cu tot cu sling.     Am avut o stare de bine, de implinire stiind ca slingul cantareste maxim 1.5 kg, target-ul fusese atins 21 kg.

Iata filmul partidei:

    Prezentarea monturilor a fost de exceptie lucru confirmat de cei 12 pesti si de captura partidei crapul comun sarit de 20 de kilograme. Mecanica de asemenea a fost la inaltime neavand nici un rateu sau un peste intepat superficial care ar fi putut scapa.

    Carligele JRC Contact KURVE SHANK mi-au facut o impresie foarte buna; dupa terminarea partidei erau la fel de ascutite ca atunci cand le-am scos din plicul sigilat, chiar daca fusesera supuse unor factori de uzura, cum ar fi pestii si mediul ostil submers din balta. Stratul subtire de teflon apicat pe suprafata lor era intact.

    Dupa o perioada in care compania JRC nu a mai fost foarte prezenta pe piata de produse destinate carpfishing-ului, iata ca revin cu produse noi, de calitate, pe care cu siguranta le voi folosi in viitor.

Pana atunci, dragi pescari, nu uitati sa pescuiti responsabil oriunde ati face-o!