APS TOMIS: Buna ziua Razvan! In primul rand iti multumesc ca te-ai alaturat comunitatii APS TOMIS. Iti marturisesc ca desi suntem prieteni si cunosc performantele tale sportive, m-am documentat foarte bine inainte sa stam de vorba. Am avut ceva emotii cand am recitit ca esti primul inotator roman care a castigat o medalie Olimpica. Mai exact medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Atena -2004 in proba de 200 m spate. Pasionatii pot revedea momentele acelea magice aici:
Cum a fost trecerea de la activitatea “din apa” catre o activitate care se desfasoara “pe apa”-ma refer la pescuit si in special la spinning?
RF: Salutare! Pentru mine pescuitul a fost in general o activitatea recreationala in timpul liber mai ales vara dupa perioada competitionala. Mi-a placut intotdeauna timpul petrecut pe apa, la pescuit cu prieteni si mai ales timpul petrecut in natura-Delta Dunarii, Marea Neagra, lacuri. In trecut pescuiam la majoritatea speciilor. Eu fiind un iubitor de amarcatiuni preferam sa ies pe mare cu barca la stavride, guvide si uneori la lufar.
APS TOMIS: Cum ti se pare conceptul nostru, acela de a face din acest hobby un stil de viata, de a educa, de a conserva, de a ne pasa de mediul inconjurator?
RF: In ultimul timp chiar a devenit o activitate foarte interesanta. De ce spun asta ? Pentru ca viata unui pescar mai mult sau mai putin amator nu consta doar in pescuit efectiv, ci si in relatiile pe care le dezvolti cu partenerii de pescuit, cu gazdele din locatiile unde esti cazat, in povestile frumoase spuse dupa partide, in pregatirile specifice dinaintea unei iesiri si in alte activitati conexe pescuitului. De aici incepe o poveste frumoasa, iar APS TOMIS este un concept care face parte din aceasta poveste.
Natura te face ca de fiecare data cand esti in mijlocul ei sa te simti un om liber, dar si responsabil fata de mediul inconjurator.
APS TOMIS: Cat de des pescuiesti si unde o faci?
RF: In trecut destul de rar, poate mai mult vara la mare, dar de aproape 2 ani am descopeit pescuitul la rapitor, un pescuit care cred ca mi se potriveste. Acest tip de pescuit ma face sa merg mai des la pescuit uneori doar pentru cateva ore alteori 1- 2 zile, sejurul depinzand de timpul liber pe care il am. Dupa retragerea din activitatea competitionala am ramas in domeniul sportului prin infiintarea Scolii de Inot-Razvan Florea-Atena Sport Club.
APS TOMIS: Banuiesc ca ai si un stil sau o specie favorita. Care ar fi acelea?
RF: SALAUL 🙂 !!! Este specia pe care imi place sa o pescuiesc cel mai mult. Nivelul meu nu e de competitie (inca) dar ma descurc binisor. Nu refuz insa partidele de stiuca in Delta Dunarii. Pescuiesc destul de des si in Marea Neagra la stavride, guvide si lufar.
APS TOMIS: Stiu ca ai contribuit la strangerea de fonduri pentru popularea unor ape publice din orasul Constanta si iti multumim pentru asta. Crezi in solutia asta? Crezi ca doar cu implicare si astfel de actiuni vom putea ridica calitatea acestor ape( din punct de vedere al resursei piscicole)?
RF: Astfel de initiative sunt binevenite insa cei implicati, fie ei autoritati sau din societatea civila ar trebui sa aiba o strategie pe termen lung, care sa dea roade si sa faca din Constanta si imprejurimi o varianta pentru cei care doresc sa pescuiasca aproape de casa. Ramane ca si oamenii sa ajute la intretinerea acestui proiect si pe viitor sa beneficiem de o resursa piscicola mai bogata.
APS TOMIS: Mentioneaza 3 obiecte fara de care nu pleci la pescuit?
RF: Lansetele, barca si nalucile castigatoare. Si multa voie buna!
APS TOMIS: Ce parere ai despre pescuitul de competitie? Ai participat la vreun concurs sau ai de gand sa concurezi in vreunul?
RF: Nu am participat inca la competii de pescuit. Nu ma consider un pescar pregatit incat sa merg la o competitie. Cine stie, poate pe viitor.
APS TOMIS: Ai vreun combo preferat?
RF: N-as spune ca am neaparat un combo preferat insa cu siguranta am un brand preferat: DAIWA. Nu ma intreba de ce-pur si simplu imi place. Este o alegere emotionala – nu analitica.
APS TOMIS: Ce parere ai despre dinamica transformarii Deltei Dunarii din ultimii ani?
RF: Delta Dunarii este una din comorile tarii noastre. Din pacate in ultimii ani totul merge in jos din punct de vedere al pescuitului . Cred ca cei implicati in gestioarea Deltei Dunarii, ar putea face mult mai multe . Ma refer la proiecte sustenabile pentru turism, pescuit si multe altele. Dar cel mai important este educatia. Sa fim educati si sa avem puterea sa ne autoeducam. Au apus vremurile cand un peste reprezenta doar o masa de pranz sau o cina. Dunarea trece prin multe tari si noi am putea lua exemplul lor, ba chiar sa-l imbunatatim. Sa nu uitam: comoara numita Delta Dunarii este la noi, nu la ei!!
APS TOMIS: Dintre toate locurile in care ai pescuit care ti-a placut cel mai mult?
RF: Fara discutie Delta Dunarii.
Razvan iti multumim pentru raspunsuri si asteptam sa ne incanti cu capturi frumoase in noul sezon. Fir Intins!