Etapa 3-Valea Argovei

Un podium nu vine niciodata singur!

Inca foarte cald, clasamentul general al etapei a 3 a din cadrul campionatului National de Spinning din barca al Ligii Romane de Spinning este pe de-o parte surprinzator iar pe de alta parte nu, confirmand valoarea anumitor echipe, dar furnizand si surprize placute!

Un 2020, bulversat de masurile anti-pandemie luate de autoritati, a generat un calendar competitional in care etapa de la Valea Argovei a fost programata in luna septembrie. Anul secetos si momentul ales au facut ca nivelul apei sa fie extrem de scazut. Astfel, anumite „locuri calde” au fost practic inabordabile, ordinea de plecare in concurs si caii putere contand mai mult ca de obicei.

Clubul nostru, APS Tomis a bifat aceasta etapa cu 2 echipe: Culea Adrian/Razvan Mocanu si Andrei Raduly/Razvan Dragan. Sortii nu le-au fost favorabili, pozitia de plecare in concurs fiind 28 respectiv 34. Dupa o prima mansa slaba, baietii s-au reorientat si au reusit sa recupereze in a doua zi punctand cu ambele specii, terminand la general pe locurile 12 respectiv 25. Varietatea mare de naluci schimbate, leaderul de fluorocarbon, dar mai ales locul si pozitionarea au contribuit la aceasta cursa de come-back.

Castigatorii acestui concurs- Robert Cristescu si Radu Vraciu, reconfirma rezultatul obtinut acum mai putin de-o luna, la Cupa Laurentiu Andronic desfasurata pe lacul Sarulesti. Foarte interesant este faptul ca in ambele concursuri aceasta echipa a castigat detasat, la mare distanta fata de locul 2. L-am abordat pe Robert si l-am rugat sa raspunda la 5 intrebari fulger.

APS Tomis: Cat conteaza antrenamentul in abordarea unui concurs?

Robert Cristescu: Antrenamentul, in general ajuta dar cateodata te si incurca, mai ales atunci cand se modifica conditiile meteo sau variaza nivelul apei. Oricum consideram esential antrenamentul pentru concurs.

APS Tomis: 3 elemente din echipament care v-au ajutat in obtinerea acestor rezultate?

RC: Barca, sonarul si naluca. 

Barca ne-a ajutat uneori sa fim primii pe locul de pescuit dorit. 

Sonarul este accesoriul principal in pescuitul la salau, insa conteaza foarte mult interpretarea si pozitionarea cu ajutorul lui.

Desi lumea schimba zeci de naluci intr-un concurs pentru a reusi sa prinda cat mai bine, noi am reusit sa gasim o singura naluca castigatoare pe care am folosit-o in ambele concursuri, schimband doar culoarea si gramajul in functie de ora, lumina, adancime etc.

APS Tomis: Care este specia si pista preferata?

RC: Pana anul trecut era Delta Dunarii si stiuca. Acum prefer pescuitul la salau si imi place mult pista de la Sarulesti. Are cele mai multe structuri si praguri din toate lacurile in care am pescuit si iti poate oferi oricand surprize frumoase.

APS Tomis: 3 lucruri pe care le-ati imbunatati la actualul sistem competitional?

RC: Primul si cel mai important pentru noi ar fi eliminarea antrenamentului oficial si permiterea pescuitului pana in ziua premergatoare concursului. Acesta ar fi principalul motiv pentru care anul acesta am decis sa renuntam la etapa de la Bicaz. Este greu sa facem 2 drumuri Bucuresti-Bicaz in 2 weekend-uri diferite pentru antrenament si concurs. Daca s-ar elimina antrenamentul oficial, am putea veni cu 3-4 zile inainte de concurs eventual si cu familia si am elimina un drum foarte obositor si inutil din punctul meu de vedere.

Al 2-lea ar fi adaugarea unei a 3-a manse in locul antrenamentului oficial. Acest lucru ar reduce substantial influenta factorului noroc, in stabilirea ierahiei finale de concurs.

Si ultima, adaugarea salaului ca si specie punctabila la Snagov. Ultimii ani au demonstrat ca se prinde mai mult salau decat stiuca si astfel am putea vedea mai multe capturi pe foile de concurs ale participantilor…

APS Tomis: Ce sfaturi le-ati da celor care sunt la inceput in acest fenomen, sau vor sa participe la un concurs pentru prima data?

RC: 1. Sa intre in concurs fiind constienti ca au aceleasi sanse ca ceilalti participanti indiferent de renumele lor.

2. Sa creada in sansa lor si abilitatile lor fara sa ii descurajeze esecul.

3. Sa fie cat mai atenti la ceilalti concurenti si sa „fure” cat pot de mult din experienta altora.

Urmeaza Cupa Ligii-LRS- Predator Challenge-desfasurat in Delta Dunarii, intr-un format nou, cu 4 specii punctabile. Detalii despre acest concurs gasiti aici; apoi ultimele doua etape din campionatul LRS- Delta Dunarii si Snagov. Va fi interesant!!

In final doresc sa mai punctez 3 premiere:

  1. Valea Argovei are rampa noua, realizata 100% cu eforturile Ligii Romane de Spinning. Felicitari-un exemplu de urmat si pentru alte lacuri/piste de concurs.

2. Snails Soft Baits-producator local de naluci soft si-a reluat activitatea si ofera pescarilor de rapitor naluci eficiente


3. Locul 2 la acesta etapa a fost ocupat de o echipa formata din tata-fiu. Mihnea si Matei Dobrota. Ce poate fi mai frumos-felicitari maxime si sa continuati tot asa!

Se intampla si lucruri frumoase in pescuitul de competitie.

Nu uitati sa pescuiti responsabil oriunde ati face-o!