Desi pastravul nu face parte din ihtio-cadrul cu care noi, pescarii dobrogeni, suntem familiarizati, ori de cate ori avem ocazia(o parte din noi) pescuim cu mare placere acest peste.
Dupa aproape 20 de ani de pescuit la spinning, anul acesta am „gustat” din stitlul Trout Area=pescuit la pastrav cu naluci artificiale in bazine special amenajate. Blamat de unii dar atat de apreciat de altii, acest stil recunosc ca ne-a atras atentia la inceputul acestui an, si de atunci am reusit sa facem 3 „deplasari” pentru a ne putea familiariza si a intelege de unde vine adrenalina in acest stil.
Niciodata nu mi-a placut sa pun etichete, inainte de a trai pe proria-mi piele experienta respectiva. Desi tentatia de a da verdicte este mare pentru fiecare dintre noi va sfatuiesc sa va abitineti cand vine vorba de trout area. Incercati macar o data, apoi decideti daca este sau nu pentru voi.
O parte din noi, membrii APS Tomis-sectiunea Spinning, vom reveni cu certitudine pe bazinele special amenajate ori de cate ori vom putea, fie ca sunt „miute” prietenesti sau partide in sistem competitional. A se cauta: Trout Area Romania.
Am putea spune ca este usor sa prinzi pastravi intr-un bazin in care exista cateva mii de exemplare. Si da, nu e greu sa prinzi. Doar ca acest stil este dedicat 100% pescuitului de competitie. Deci e usor sa prinzi dar nu e deloc usor sa castigi un meci cu adversarul tau, mai ales cad ai 12-14 meciuri in calificari si trebuie sa aduni puncte. Cum se puncteaza? Aveti toate informatiile aici : https://www.facebook.com/TroutAreaRomania/.
Aici gasiti regulamentul : https://issuu.com/trout_area_romania/docs/2021_cnta_-_regulament_concurs
Unde mai pui ca dupa cateva meciuri, pastravii devin foarte greu de prins, chiar daca dupa cum am mentionat, sunt cateva mii in apa din fata ta. Apropo de acest aspect: de ce nu s-ar comporta astfel si un peste din apele salbatice? Adica sa fie sub apa in fata ta si sa nu-l poti prinde!
Ca sa nu mai lungim vorba facem un mic „pros and cons”
PRO:
-nu trebuie sa cautam pestele; el este in micul bazin din fata noastra
-este un pescuit exclusiv sportiv in sistem catch&release, cu tehnici de eliberare a pestelui foarte sanatoase( nu se pune mana pe peste, tot procesul se rezuma la folosirea minciogului special si a degorjorului)
-se folosesc echipamente extra-ultra light si ultra light, care pe langa volumul si greutatea reduse, ofera si senzatii tari in drill-uri
-este un stil extrem de tehnic unde reusita intr-un concurs tine intr-un foarte mare procent de cunostintele, tehnica, echipamentul si abilitatile pescarului; este dpmdv cel mai sportiv stil dintre toate stilurile competitionale de pescuit
-resursele de logistica necesare sunt mai putine si intreg procesul de a concura este mult simplificat fata de celelalte stiluri
-exista in piata de profil echipamente special concepute pentru acest stil, de la bagajerie dedicata, pana la naluci, fire, lansete, mulinete, si alte accesorii
CONS:
-lipsa din cadrul de pescuit a elementului pur-salbatic( desi pistele existente sunt in zone muntoase si sub-muntoase)
-lipsa posibilitatii realizarii unor antrenamente in conditii de concurs ( este foarte greu sa se stranga 20-30 pescari care sa pescuiasca in acelasi timp pentru a simula conditii de concurs)
-numarul redus de piste existent la noi in tara ( Zavoi, Crasna, Campul Cetatii fiind cele principale)
Poate ca ar mai fi si daca este asa, va invit sa le descoperiti singuri! Pana la urma ce aveti de pierdut? Sigur nu dati gherla!!! 🙂
Sa nu uitati insa: pescuiti responsabil oriunde ati face-o!