Gica Popescu-membru de onoare APS TOMIS

APS TOMIS: Buna ziua domnule Popescu! Va multumesc ca ati acceptat invitatia noastra si ne-ati acordat cateva momente din timpul dumneavoastra pentru a discuta despre altceva decat fotbal: pescuitul recreativ/sportiv. Stiu ca sunteti pasionat de aceasta activitate. Cum vi se pare initiativa APS Tomis, aceea de a promova pescuitul recreativ/sportiv durabil si responsabil, si de a duce campanii de educare si responsabilizare vis-a vis de respectul pentru natura si mediul inconjurator?

G P: Buna ziua! Orice astfel de initiativa este laudabila, atata timp ca este realizata dezinteresat financiar. Pescuitul recreativ este mult mai mult decat superficial cum il considera unii. Asa cum ai mentionat, respectul fata de natura si mediul inconjurator trebuie existe bine intimparite in gandirea si comportamentul fiecarui pescar. Avem deja un exemplu negativ-Delta Dunarii si ce se intampla acolo.

APS TOMIS: Avem nevoie de exemple, de oameni verticali si responsabili care inteleg ca resursele(in cazul nostru  resursa acvatica vie-pestii) trebuie exploatate cu masura, intelegand prin aceasta protejarea si conservarea ei. Cum ar trebui sa gandesca pescarul sportiv din zilele noastre?

G P: Sincer nu cred ca principalul motiv al diminuarii resursei piscicole este pescarul sportiv. Sunt de acord ca mai sunt si pescari asa zisi sportivi care retin pestele prins fara masura insa din punctul meu de vedere principala problema este lipsa de reactie a autoritatilor in combaterea braconajului piscicol. Merg des in Delta si stiu ce se intampla acolo. Din pacate….

APS TOMIS: Cum ati descoperit aceasta pasiune?

G P: Eu sunt nascut la Calafat, pe malul Dunarii. La vremea aceea nu prea erau multe de facut …fotbal si pescuit. Cel care m-a initiat insa a fost tata. Un mare si foarte pasionat pescar!

APS TOMIS: Care este stilul de pescuit preferat?

G P: Pescuitul la crap. Este stilul pe care il practic cel mai des si care ma atrage cel mai mult.

APS TOMIS: Ne puteti spune pe scurt povestea celui mai mare peste prins? 😊

G P: Ha! Am un somn de 2,39 m si 89 kg. N-o sa-ti vina sa crezi dar l-am prins de coada in timp ce pescuiam la crap. Pestele a fost prins pe bratul Chilia unde am prins si cel mai mare crap al meu: 16 kg.

APS TOMIS: Ati jucat alaturi de fotbalisti celebrii si ati stat alaturi de mari personalitati ale sportului. Care dintre acestia impartasesc aceasta pasiune(pescuitul sportiv)?

G P: Hristo Stoickov. L-am si invitat in Romania in Delta Dunarii la o partida de 4 zile. La sfarsitul partidei i-am spus (in gluma desigur) : oi’ fi fost tu Balonul de Aur dar la pescuit esti de liga-a 3 a.

Hristo Stoichkov le pescuit cu nepoata sa. Sursa foto: https://newsbeezer.com/

APS TOMIS: Care sunt zonele in care pescuiti cel mai des si cu placere?

G P: Delta Dunarii si uneori pe Dunare la Calafat cand o vizitez pe mama. Nu se compara nimic cu rasaritul din Delta. Nu pescuiesc niciodata pe lacuri.

Rasarit deltaic. Sursa foto: arhiva APS TOMIS.

APS TOMIS: Majoritatea pescarilor au cate un secret, un obicei, o superstitie. Dumneavoastra aveti? Si daca da, care? 😊

G P: Ca fotbalist am avut o multime. Ca pescar insa nu am nici o superstitie. Pescuiesc strict pentru relaxare si pentru a-mi petrece timpul in mijlocul naturii.

APS TOMIS: V-ati gandit sa participati vreodata la un concurs de pescuit?

G P: Nu si nici n-o voi face vreodata. Ca fost sportiv si actual implicat in sport traiesc competitia zilnic. N-o vreau la pescuit!! 🙂

APS TOMIS: Domnule Popescu va multumesc in numele intregii comunitati APS TOMIS. Va rog sa acceptati pozitia de Membru de Onoare al APS TOMIS si sa transmiteti un mesaj tuturor practicantilor acestei minunate pasiuni:

GP: Pescuitul recreativ este un hobby foarte sanatos. Respectati natura, respectati partenerul de hobby-pestele si implicati-va activ asa cum vad ca voi-APS Tomis deja o faceti. Ar fi bine ca la nivelul intregii tari sa existe astfel de exemple! Fire Intinse!