Stricto sensu, metamorfoza reprezintă procesul biologic de transformare prin care trec anumite animale în diverse faze ale vieții lor. Dar oare noi pescarii nu suntem tot animale? Am putea spune ca da, cel puțin raportat la instinctul de care suntem mânați în pasiunea noastră: acela de a prinde, de a captura, de a vâna. Fără a fi părtinitor sau subiectiv mă încumet să afirm că pescarul de răpitor este „mai animal” decât pescarul de staționar. El caută mai mult, este mai dinamic, altfel spus – mai vânător.
Revenind la titlu, termenul de metamorfoză duce fără doar și poate la un termen mult mai uzitat: schimbarea. Există așa ceva în viața unui pescar? Ca implicat direct în pescuitul recreativ/sportiv răspund afirmativ. Poate că nu încă la nivel dominant, dar încet-încet din ce în ce mai mulți pescari trec prin acest proces de schimbare.
Mi-aș fi dorit ca atunci când m-am apucat de cel mai frumos hobby din lume să fi existat conceptul de Catch&Release. Din păcate la jumătatea anilor 80′ așa ceva nu (prea) exista, sau cel puțin în bula mea nu auzisem de el. Pe lângă bagajul de experiențe strânse de pe malul apei, singurele surse de informații erau cele câteva cărți, care în ciuda titlului unde se regăsea termenul „sportiv”, numai sportivitatea n-o promovau. Nu sunt rău și nici ipocrit: chiar și acum le mai răsfoiesc. Au fost și sunt probabil baza teoretică a începutului de pasiune pentru orice pescar. Nici nu pozez într-un fanatic al sistemului C&R. Consum cu plăcere un file de șalău sau o saramura de biban. Pe cei mai mulți însă îi măsor și-i eliberez.
Au urmat anii revistelor: Pescar Modern, Aventuri la Pescuit, Super Pescar și altele dedicate pescarului din mine, din tine, din el. Sper să nu mă înșel dar eu aici am auzit pentru prima dată că se poate prinde un pește de mai multe ori și totuși să nu moară. Bine, am început s-o fac mult mai încolo. Și rău am făcut!
Petrecerea continuă cu cocktailul 5D ( Două Decenii De Delta Dunării). Momente unice, partide spectaculoase, „gherle” explicabile și explicate academic la șprițul de după. Oameni și locuri care s-au lipit de suflet ca timbrele într-un glosar încă neprăfuit. Delta nu o pot compara cu nimic. Chiar și așa stricată, abuzată și invadată de unii pe care nu mă sinchisesc să-i cataloghez nicicum. Oricum tot ea va câștiga la final; șifonată fiind, răzbunarea ei deja a început fără să ne dăm seama: peștii sunt mai puțini, apele sunt mai poluate. Peisajelor unice le râd în nas betoane, cărămizi, țigle reci. Mult-prea-cunoscuta sticlă de bere PET de 2 litri a ajuns între timp simbol național deltaic.
Unii spun că mărimea funcției este direct proporțională cu cantitatea de icre de știuca din frigider. Eu nu cred că-i chiar așa! Nu cred ca toți pescarii din cele aproape 90 de bărci numărate de subsemnatul într-o sâmbătă de octombrie 2017 pe lacul Isac au funcții importante. Rețineau tot. Trist!
Zilele trecute am zărit în galantarul unei pescarii o mârliță sub dimensiunea legală. Își aștepta clientul cu o bucata de monofilament prinsă între dinți…măcar de i-ar provoca o indigestie nefericitului, urmată de o reclamație la OPC. Uneori mă bucur când cei care fac rău primesc rău.
În 2017 am descoperit pescuitul de competiție. Și bine am făcut. Am văzut și am înțeles mai bine. Am văzut locuri noi. Oameni noi. Mai buni…mai răi. Tehnici noi. Am reușit să prind si un clean 🙂 Am început să eliberez. Și poate cel mai important: am reușit să-i fac și pe alții să elibereze!
Treaba cu eliberatul e simplă: primii 100 de pești eliberați mai chinuie flămândul din tine. Apoi totul devine reflex. O riglă de măsură face mântuirea completă. Apropo de eliberat: vom încerca și anul acesta să facem ce am făcut anul trecut aici.
2022 a început cu ger. Poate sub gheață mai scapă cineva.
Cineva care să ne bucure pe noi ăștia care iubim procesul, nu proteina neapărat. Vă propun un „target” pentru acest an: dacă vă regăsiți în categoria celor care mai și eliberează avem de convertit fiecare câte un apropiat. Dacă ne iese, la anul vom fi de două ori mai mulți. Ne cresc șansele de a ne bucura mai mult.
Până atunci însă nu uitați să pescuiți responsabil oriunde ați face-o!