Subiectul abordat astazi este tehnologizarea.
Conform Dex-ului, „tehnologizarea” reprezinta :” Conferire a caracterului tehnologic (1) unei arte. 2 Impunere a unei tehnologii (2) într-o întreprindere.”
Asadar, sa presupunem ca „arta” noastra este pescuitul la spinning, iar „intreprinderea” este ansamblul folosit, (luat in tot sau in parte): barca, peridoc, sonar, motor electric, gadget-uri foto-video, ceas, accesorii diverse, etc…
Gandindu-ma asupra evolutiei din acest punct de vedere, nu pot sa nu-mi aduc aminte de primele partide la spinning din barca(in cazul meu), cand singura grija avuta, era ca motorul sa porneasca la primele 10 „sfori”. Pentru ca tot am pomenit de evolutie iata cum arata un ansamblu de top:
Apoi au urmat fotografiile! Un aparat Kodak cu film de 36 pozitii rezolva problema. Dar numai dupa cateva zile. 🙂
Am ajuns sa stam ancorati…fara ancora. Cum suna? Majoritatea motoarelor electrice de ultima generatie au functie de ancorare prin GPS…practic ne ancoram apasand pe un buton.
Am ajuns sa putem filma, pornind mini camera video din comenzi vocale. Am ajuns sa incarcam bateriile in 3 ore, sa punem puncte GPS pe telefon, si multe altele.
Ar trebui sa trecem in revista multe etape ca sa atingem momentul actual. Moment care, la drept vorbind, este uimitor. Nu mai este deloc surprinzator sa vedem pe ecrane pestii de sub barca, ba chiar sa ne dam seama si de specia lor, noroc ca nu sunt chiar foarte usor de prins.
Mai mult decat atat dupa ce echipa GARMIN a dezvoltat sistemul Panoptix LiveScope o noua dimensiune s-a deschis. Pentru o mai buna intelegere va las sa urmariti acest clip care a facut furori in mediul on-line la un moment dat:
Desi lansat acum ceva timp, l-am tratat destul de superficial la inceput, nestiind la vremea aceea ca sonda specifica se poate monta si in prova(pe motorul electric) dar si in pupa(punctul meu de interes deoarece pescuiesc in majoritatea cazurilor in spatele barcii). Si ca sa fie meniul complet cele 2 moduri Livescope Forward si Livescope Down au fost intregite si de un al treilea: Livescope Perspective. Nu degeaba in 2018, anul lansarii, Garmin Panoptix Livescope a castigat doua mari premii:
Recent, „frunzarind” Facebook-ul am gasit aceasta foto:
Un pescar fericit, intr-o barca noua de doar 4,6 m cu 3(TREI) sonare GARMIN montate pe consola. Poate parea „wow” sau poate parea usor exagerat.
Iata ca un pescar de spinning din barca are la indemana acum o multime de instrumente pentru a-si ridica nivelul de confort si utilitate al partidelor de pescuit. Dar pescarul de pe mal? Ce face? Pentru ei Garmin a lansat Striker Cast, o unealta utila, lansabila, disponibila si in varianta cu GPS, cu care poti face si harti batimetrice.
La drept vorbind il vad foarte util si pentru pescarii de crap adepti ai pescuitului din barca in Delta Dunarii. Ancorezi, identifici structura tinta(cioata, groapa, prag) momesti si prinzi :).
Ei bine, toate acestea, in conditiile in care le avem si le folosim au devenit „asa zise” griji premergatoare partidei. Astfel, se naste intrebarea: merita? Si daca da, pana unde?
Daca in jurul anilor 2000 sa-ti achizitionezi asa ceva pentru o ambarcatiune era o treaba destul de dificila, din fericire astazi mai toate marile companii sunt prezente in Romania.
Alexandru Moise, Regional Sales & Marketing Manager la GARMIN schiteaza in 5 raspunsuri fulger unde am ajuns si daca/de ce merita o asemenea investitie.
1. Care este dinamica ultimilor ani dpdv al achizitionarii si utilizarii principalelor accesorii ale unei barci de spinning, respectiv motorul electric si sonarul?
AM: Cred ca pescarii devin din ce in ce mai constienti de importanta tehnologiei in barca, in mod special sonarele si motorul electric la spinning. Vedem o crestere a adoptiei sonarelor avansate cu live-view ca Panoptix. Din punct de vedere al motoarelor electrice, Garmin este un producator nou in acest domeniu. Cu toate acestea Force Trolling Motor a fost foarte bine primit de la inceput datorita puterii mari, silentiozitatii date de motorul brushless si a utilizarii usoare.
2. Exista un grad de educatie al clientilor? Stiu cum si la ce folosesc acestea? Sau invata pe parcurs?
AM: As spune ca inca piata nu este foarte educata si mai e ceva de munca la acest subiect. Majoritatea invata pe parcurs, insa am impresia ca in Romania pescarii care chiar investesc in echipamente capabile sunt deja obisnuiti cu tehnologia.
3. Care sunt cele mai bine vandute produse Garmin din acest sector?
AM: Am putea spune ca in Europa de Est cele mai vandute produse sunt sonarele entry level din gama Striker. Asta tine si de puterea de cumparare mai scazuta vs Vestul Europei. Dar am observat o crestere semnificativa a vanzarilor de chartplottere capabile – ECHOMAP Ultra si sonare live-view Panoptix, poate si pentru ca pana de curand Garmin era singurul producator care avea aceasta tehnologie. Cu siguranta a fost primul.
4. Obisnuiti fiind cu stilul inovator Garmin, ce surprize ne asteapta in viitorul apropiat?
AM: Garmin a lansat in 2020 un sonar portabil, accesibil ca pret care se conecteaza cu telefonul, Striker Cast, si cumva sprijina adoptia tehnologiei la pescuit-detalii complete despre el gasiti aici. Cu siguranta in viitorul nu prea indepartat vor aparea alte surprize frumoase.
5. De ce ar investi un pescar in produsele Garmin?
AM: As raspunde la acesta intrebare din postura unui pasionat de outdoor si nu din cea de reprezentant Garmin. Pentru a da calitate timpului alocat pasiunii. Fie ca pescuim, alergam, navigam, ne cataram sau mai stiu eu ce, in portofoliul Garmin gasesti produse care sa-ti faca experienta mai utila, mai frumoasa si de neuitat…la propriu!
Va urma…