Vremuri grele pentru pescari! Desi iesitul la pescuit nu pare o fi o actiune cu risc ridicat in aceste momente cand déjà faimosul COVID-19( parca e nume de vobler) a bagat frica in noi, este totusi recomandat(mai nou chiar impus) sa stam in casa. Trist, dar in speranta zilelor linistite ce vor urma, hai s-o facem!
Am banuiala ca nu sunt singurul care in acest context, isi aranjeaza trusele, face un recensamant asupra sculelor, studiaza noutatile din piata, pune la cale iesiri viitoare, se gandeste la noi strategii si abordari, la noi locatii, etc. Ceva insa a deviat procesul psihic cognitiv specific si m-a indreptat spre….biblioteca fizica si virtuala. Pot fi cartile puncte forte, sfere de informatie utila, de unde ne putem extrage informatii, diferite fata de cele provenite strict din zona de specialitate? Ce intrebare stupida!-Logic ca sunt! Doar ca sunt putin altfel. Nu sunt cu trimitere directa, insa cu putina imaginatie, analogie, curaj interpretativ, putem descoperi lucruri foarte interesante, daca nu chiar si utile pentru pasiunea noastra.
Despre apa
De necrezut, dar acest subiect-apa- este foarte superficial abordat. Apa influenteaza in mod direct viata si comportmentul partenerilor nostri de distractie; ar fi o dovada de minim bun simt sa cunoastem cate ceva despre ea in raport cu pasiunea noastra.
Stiati ca:
-atat timp cat temperatura apei este sub valoarea de +9°C continutul sau de oxigen ramane pasiv. In asemenea conditii oxigenul ajuta la formarea microorganismelor benefice, superioare si a altor forme de viata organic. Daca temperatura apei creste peste acest nivel, atunci oxigenul devine din ce in ce mai activ si mai agresiv
-sunetul se propaga mult mai repede prin apa decat prin aer (aviz galagiosilor)
-apa proaspătă este cea mai densă la 4 °C, și se va scufunda prin convectie pe măsură ce se răcește la acea temperatură, iar dacă se răcește în continuare se va ridica. Datorită aceste proprietăți, apa de adâncime va fi mai caldă decât apa înghețată, de suprafață, astfel încât gheața se va forma începând de la suprafață și se va extinde în jos, iar cea mai mare parte a apei de dedesubt va rămâne constantă la 4 °C. Astfel, fundul unui lac, mare sau ocean este practic izolat de frig, permițând supraviețuirea speciilor de animale.
-primele cercetari stiintifice asupra productivitatii apelor tarii noastre au fost realizate de marele biolog Grigore Antipa( Fauna Ihtiologica a Romaniei, Biologia Deltei Dunarii si a zonelor ei inundabile, Pescariile si pescuitul in Romania)-daca am putea sa le gasim undeva……
-calitatea apei nu ramane constanta in timp, ea se modifica in functie de diferiti factori antropici si/sau naturali, cum ar fi-poluari permanente sau accidentale, anotimp, variatie diurna, conditii geologice, geografice, climatice si multe altele( de aici si saracirea in resurse piscicole a unor ape alteori foarte prolifice)
-raportul cantitativ intre speciile de uscat si cele de apa este de 4:1; cu toate acestea mediul acvatic chiar daca are un numar mai mic de specii, are un numar mai mare de indivizi
-in apele curgatoare, inapoia pietrelor de pe fund, se formeaza “unghiuri moarte” unde curentul apei este foarte incetinit si unde se nasc medii caracteristice de viata ( iata de ce, in functie de adancimea apei, locul de repaus al unui peste rapitor, poate deveni si loc de hrana)
Despre pesti
Exista suficiente informatii ce au caracter general pe care le putem regasi in majoritatea lucrarilor insa nu despre ele vom puncta. Raspandirea geografica, biologia, reproducerea, dezvoltarea diverselor specii de pesti rapitori sunt elemente relativ usor de gasit insa cu putina rabdare si curiozitate vom afla ca:
-somnul are procentul de atacuri esuate mai mic fata de alti rapitori iar traseul deplasarii efectuate pentru a ataca se suprapune cu cel al prazii
-pestii sufera atunci cand simt durerea; studii stiintifice au demonstrat ca pestii au dotarile de baza din punct de vedere fizic si neuronal, pentru a detecta si procesa durerea(studiile au fost efectuate pe pastravi)
-studii telemetrice(efectuate in conditii experimentale si nu pe exemplare mari) au aratat ca distanta medie pe care se plimba zilnic o stiuca in cautarea hranei nu depaseste un metru
-conform datelor furnizate de FAO(Food and Agriculture Organization) salaul este considerat pestele cu cea mai mare extindere artificiala din lume, dupa salmonide; liderul productiei mondiale este Kazahstanul
-aspectul de ‘ochi de sticla” al salaului este dat de un strat de celule situat in spatele retinei (tapetum lucidum) care are rolul de a reflecta lumina, amplificand-o; cu toate ca acestea l-ar putea face un peste activ exclusiv nocturn, studii telemetrice au aratat ca salaul este mai activ in timpul zilei
-in lucrarea “Fauna Ihtiologica a Romaniei”-Grigore Antipa este mentionat ca “dintre toate apele din Romania conditiile cele mai ideale pentru desvoltarea salaului le ofera lacul Siut-Ghiol de langa Constanta”-text original( ce s-o fi intamplat in cei 100 si ceva de ani de atunci….)
-este aproape de necrezut cum pastravul poate sta nemiscat in ape repezi; iata o explicatie
-studii asupra hranei salaului au demonstrat ca aceata depinde in mod direct de densitatea unei anumite specii; mai exact in apele bogate in platica va manca preponderent platica, in apele bogate in guvizi va manca preponderant guvizi s.a.m.d
-anumiti specialisti au emis o teorie….originala vis-a-vis de combaterea procesului de eutrofizare a lacurilor-suprapopularea regulata a acestor ape cu stiuca!!! Explicatie pe scurt-excesul de stiuca consuma babusca si rosioara care altfel ar decima zooplanctonul; astfel dafniile se vor inmulti si vor consuma algele in exces,fapt ce duce la limpezirea apei; studiile au concluzionat ca ar fi suficienti 3 ani de suprapopulari pentru cresterea calitatii apei, numarul de exemplare reglandu-se ulterior in mod natural(canibalism, pescuit, etc.)
-dimensiunile somnilor sunt direct proportionale cu….temperatura; in UK recordul raportat este de 30 kg, in timp ce in Spania si Turcia au fost raportate exemplare de aprox. 140 kg.
-pentru realizarea unui teze de doctorat in 2004 cu tema “Salaul-Biologie, Comportament si Dinamica populatiei in zona Carmague-Gura Ronului” au fost monitorizate un numar de 13 exemplare de salau; printre multe alte date interesante aflam ca cele mai mari 3 distante parcurse in 24 h sunt 7561 m, 5284 m si 4945 m, ca s-a constatat o importanta variabila la nivel de individ in ceea ce priveste comportamentul zilnic, unele exemplare fiind mai active dimineata iar altele seara, neputand a se stabili un tipar anume la nivel general
Asadar iata doar cateva din multele informatii interesante pe care le putem accesa. Prezentul articol este doar o culegere de texte/info din sursele mentionate.
Am incercat si sper ca am si reusit sa sparg putin stereotipurile la moda(cultul personalitatii pescaresti si promovarea agresiva de produse) care nu sunt neaparat lucruri rele, si sa va indrept putin atentia asupra unei zone, sa-i spunem didactice. Acum, cand toti suntem ingrijorati de situatia generata de pandemia coronavirusului putem sa ne pregatim “indoor” pentru viitoarele aventuri “outdoor”.
Stati in casa si cand totul va trece nu uitati sa pescuiti responsabil oriunde ati face-o!
Bibliografie si surse:
Vrajitorul apei-Callum Coats(Extrordinarele descoperiri ale lui Victor Schauberger)
Curs hidrobiologie-epm.ugal.ro
Inteligenta animala-Virginia Morell
Delta Dunarii-Teodor Buliga
Pescuitul Sportiv-Zoltan Kaszoni