„Vatră a câmpului de munte,
Când voi mai putea să spun
Ca soldat și ca nebun
De unde și până unde?”-Doru Stanculescu-Balada de Copilarie
De unde: de la Malul Marii! Pana unde: pana la munte-Lacul Bicaz(Izvorul Muntelui). Drum lung, mai ales cu barca „agatata” de masina. Dar frumos! Si mai ales la intoarcere, cu trofeul aferent locului 2, neimpachetat, care mai imi fura privirile din cand in cand prin filtrul oglinzii retrovizoare.
Am lasat sa treaca ceva timp pana sa astern aceste ganduri, constient fiind ca invatamintele se sedimenteaza in timp. Si in pescuit si in viata.
In primavara lui 2017 am participat la primul concurs de pescuit din barca, cu scopul declarat de a invata lucruri noi despre pasiunea mea, dar mai ales, competitor fiind, cu scopul de a „prinde un podium”.
Mi-au trebuit mai bine de 5 ani si peste 25 de concursuri ca sa-mi ating obiectivul, desi nu de putine ori am fost aproape. Cu atat mai placut cu cat am reusit sa fac acest lucru la concursul meu preferat, cel sus-mentionat.
Anul acesta am avut parte de un lac impecabil de curat, cu un nivel hidrologic extrem de scazut( cel mai scazut pe care l-am vazut eu in cele 6 concursuri pe care le am pe Bicaz), si cu o apa de „un limpede” exagerat ( la aproape 3 m adancime reuseam sa vad guma). Un prim element-component al strategiei pe care urma sa o facem. Pentru ca indiferent cat de bun pescar esti, intr-un concurs nu esti singur pe apa. Iar fara o strategie buna, doar mega-norocul te poate duce sus. Aici as vrea sa le multumesc pescarilor cu palmares din LRS(fara a da nume) de la care am inteles, urmarindu-le evolutia, acest lucru.
Pentru prima data am reusit sa-mi aloc mai mult timp antrenamentului, mai exact 5 zile de antrenament. Alt aspect de pus in reteta castigatoare: antrenamentul-fara el nu merge!
Daca pana anul acesta speciile punctabile au fost cleanul si bibanul acum au aparut salaul si stiuca, specii prezente in lac. Una mai numeroasa alta mai putin ( in antrenamente s-au prins cateva stiuci)! Au fost voci care au sustinut inainte de concurs ca se va castiga „doar” cu salai, in conditiile de punctaj actuale, adica cei mai mari 10 pesti…Ei bine nu a fost asa…
Recapituland: apa limpede si scazuta, cei mai mari 10 pesti, barci cu motoare din ce in ce mai mari, salaul aparut in schema, weekend cu pescari pe mal si ambarcatiuni de agrement pe apa!
Ce am facut in aceste conditii: ne-am propus sa prindem intr-un timp cat mai scurt 10 bibani punctabili, dar cu o medie de peste 20 cm. Lucru aparent usor de facut, mai ales in anii trecuti. Tot in antrenament ne-am dat seama ca bibanii nu se prind la fel de usor ca in alti ani. Si ca pattern-ul este diferit. Desigur, fiecare pescar cu ale lui, la noi insa asa a functionat. Bibanii erau „la trecere”; trebuia identificata zona, calibrat bine echipamentul ( la noi au functionat aplicatiile XUL) si multa rabdare. In mansa a doua spre exemplu, pana la primul biban am asteptat 1:20 h!!!!
Revenind…am gandit sa prindem cei 10 bibani, pentru ca mai apoi sa încercam sa marim cu unu-doi sau cati salai putem.
In acest sens, in antrenamente, am identificat 2 tipuri de locuri de salau: structuri pronunțate pe ape mai adanci care „au dat” cate un peste punctabil dar cu frecventa foarte rara si zone mai largi, cu adancimi mai mici si structuri discrete si intinse, cu pesti mai mici dar cu frecventa atacurilor mai ridicata, asa zisul „loc de hrana”. In ambele manse am ales varianta a doua, si bine am facut. Astrele s-au aliniat si a intervinit NOROCUL. Fara discutie este nevoie si de el; desi in antrenament dimensiunea salailor prinsi era mult mai mica, in concurs am extras 2 pesti de 56 si 57 cm! Pesti care practic ne-au urcat pe podium.
Este placut sa-ti iasa tot, exact asa cum ai gandit pre-concurs. Iti da acea satisfactie a recunoasterii, a certificarii efortului depus. Aceasta stare aproape ca anuleaza acele momente de dezamagire cand iesi pe 42 din 60. Mai apoi insa realizezi ca si din acel moment ai invatat ceva.
Nu stiu daca voi mai avea vreo clasare pe podium la vreun concurs de pescuit; de fapt nici nu stiu daca voi mai participa. Dar daca o voi face, stiu sigur un singur lucru: ma voi antrena minim 4-5 zile inainte. Cu riscul de a ma repeta: nu merge fara!
Altfel, zona este superba, iar anul acesta am descoperit o locatia noua si primitoare: Pensiunea Mountain View Ceahlau
Ce urmeaza? Urmeaza sa ne bucuram de pescuit, indiferent de forma lui, recreativ sau competitional. Si bineinteleles sa nu uitati sa pescuiti responsabil, oriunde ati face-o!