Stiucari din toata tara…opriti-va!!

3.06.2020 -liber la pescuit, mult controversata perioada de prohibitie generala s-a terminat; alaturi de cele doua serii de masuri de relaxare adoptate de prea maretii nostrii legiutori si iata ca vom avea un weekend plin de cohorte de pescari ce vor lua cu asalt toate colturile Deltei Dunarii.

Pana aici nimic rau. Putem sa ne satisfacem nevoia de a pescui, roata economica din domeniul turismului local si a serviciilor conexe incepe sa se invarta incet .

Concursurile organizate de Liga Romana de Spinning incep sa se contureze, primul fiind deja anuntat aici. Dupa cum probabil multi dintre dumneavoastra stiu, concursurile sus mentionate care au loc in Delta Dunarii se tin pe complexul de lacuri Isac-Uzlina-Chiril-Onofrei si adiacente.

Dupa cum la fel de multi dintre dumneavostra stiu, acest complex de lacuri este cea mai frecventata zona de catre pescarii de stiuca care poposesc in Delta Dunarii. Motive ar fi mai multe; cel principal cred ca este lejeritatea abordarii. Pana la Murighiol poti ajunge cu masina iar de acolo pana pe lacuri ajungi in 15-20 de minute.

Realitatea nu este aceeasi pentru fiecare. Este subiectiva, fiecare vede anumite lucruri in propriul mod si prin propriul filtru. Cifrele insa nu mint.

Ne intoarcem putin in timp si constatam ca:

– concursul organizat de LRS in toamna lui 2018 pe aceste lacuri, avand ca specii tinta stiuca( de peste 40 cm) si bibanul a fost castigat cu o medie a capturilor( luati in considerare ca puncteaza cei mai mari 10 pesti prinsi de peste 40 cm) de 68,55 cm!!

-concursul din vara lui 2019 organizat pe aceeasi zona a fost castigat cu o medie a capturilor de 52,05 cm!!

-concursul organizat in toamna lui 2019, organizat desigur pe aceeasi zona a fost castigat cu o media a capturilor de 43,45 cm!!

Da, dragi pescari(in general) si stiucari(in special), este trist, deprimant si alarmant. In numai un an jumatate media capturilor a scazut cu peste 20 cm!!!!!

Nu uitati ca anul 2018 a fost cel cu interzicerea retinerii stiucii( prin ordinul de prohibitie)!!! Mult blamat de unii; dar iata ca realitatea bazata pe statistica ii contrazice!

Cauze? N-o sa le scriu aici pentru ca sunt absolut convins ca cititorii acestor randuri le cunosc.

Ce-i de facut? Pai, pe langa actiunile civice, campanii on-line, petitii fel de fel, lobby la nivel inalt si dat din gura degeaba, e musai sa ne educam noi.

Eliberati! Respectati regulile!! Rupeti-va mental de expresia ” daca ala ia de ce sa nu iau si eu”. Opriti macelul oameni buni pana nu e prea tarziu!!

Daca nu …… vorba uriasului Toma Caragiu:” Vom ajunge sa contemplam stiuca la muzeu”

E un semnal de alarma mic, dar hai sa „tragem de noi” ,unul de altul.

Mai citez un urias-Giga Hagi;” Hai sa facem bine!”

Eliberati stiucile sau retineti una-doua de amorul artei si nu uitati sa pescuiti responsabil oriunde ati face-o!