7 motive să te apuci de spinning la șalău

De ce 7? Pai o săptămână are 7 zile; dacă descoperi și digeri câte un motiv pe zi am curaj să pun pariu că te vei îndrăgosti ireversibil de acest stil de pescuit. Pentru a te convinge că nu exagerez, te provoc să încerci. Dacă nu te-a prins…..fac cinste!

Noi nu ne lasam…

  1. Deși în general avem de a face cu un evident declin al populației piscicole, mai ales pe apele naturale, șalăul este o specie încă bine reprezentată, mai ales pe Dunăre și pe brațele principale ale acesteia, în Deltă. Deseori mi s-a întâmplat să prind șalăi din imediata apropiere a plaselor întinse. Pare-se că această specie este mai isteața decât multe exemplare din specia noastră.
  2. Mai știți expresia copilăriei, cu care eram terorizați, școlari fiind: pune-ți mintea la contribuție? Exact asta face acest stil-ne pune mintea la contribuție. Ne face să fim atenți la fiecare detaliu, desenând cu mintea adevărate harți batimetrice imaginare, mai ales în pescuitul de contact cu substratul.
  3. Abordarea unei astfel de partide este foarte dinamică. Nu ai timp să te plictisești. Lansezi, controlezi, nu prinzi-schimbi. Schimbi poziția, schimbi locul, schimbi năluca. Prinzi! Te bucuri că ai prins. Poate nu prinzi din prima. Trebuie să ai răbdare să mai încerci. Este o dinamică fizică, dar și mentală.
  4. Atacul! Cât e atacul? Ei bine, atacul e neprețuit. Pentru toate celelalte există alte stiluri. „Ciocanul” de șalău e inconfundabil. E mai plăcut decât drilul de multe ori. Bine, asta daca nu cumva ai un 3kg+ de scos din apă. Unde mai pui că nu ne trebuie bambină; nici senzori, clopoței sau „starleți”.
  5. Cu una, două, maxim 3 lansete, o cutie de gume și jiguri, plus 2-3 năluci reactive iți faci „elegant treaba”. Nu-ti trebuie tone de bagaje. Să nu uitați să va puneți și mulinete cu fir pe lansete 🙂
  6. Ai la dispoziție zeci de „căcaturi” care-ți fac viața mai ușoară: sonare, motoare, bărci, etc. Timp și bani să fie. Nu știu alții cum sunt, dar eu de când am învățat (cât de cât) să folosesc sonarul, prind mai mult. Și mai des.
  7. Dacă eliberezi peștii sub măsură și marii reproducători capturați, nu te vei mai îneca cu oase! Sîc!!
Dragoș fumează…deci a prins!

Dacă tot nu te-am convins, n-ai timp, sau ți-e teamă să încerci, ăsta sigur te va ajuta!

Și nu uita: pescuiește responsabil, oriunde ai face-o!