Pescuitul de competitie-un moft?

Foarte popular in ultimii ani, pescuitul de competitie ocupa un loc aparte in peisajul autohton al petrecerii timpului pe apa.

Concept de neinteles pentru unii pescari, acest tip de pescuit a nascut de-a lungul timpului mari controverse, pasiuni si orgolii. Intrebarea care se pune este: oare merita? Merita sa-ti transformi zilele de totala relaxare in zile consumatoare de energie? Merita ca in loc de a te intoarce acasa incarcat sa o faci epuizat si stors de puteri? Merita sa aloci resurse de timp si resurse financiare pentru a putea sustine o astfel de activitate?

Sentiment unic inaintea startului!

Voi incerca sa raspund la aceste intrebari, prin filtru personal, participant la  16 concursuri in perioada 2017-2019. Pana a participa  la primul concurs, era de neconceput(pentru mine) ideea „challenge-ului” cu omul, si nu cu pestele in mod direct. Nu puteam digera aceasta situatie , oricat as fi incercat. Odata creat contextul favorabil ( timp, resurse, partener) am „aterizat” la prima etapa a Campionatului de Spinning al LRS in mai 2017 pe lacul Sarulesti. Soc!!….zeci de barci, harmalaie de nedescris, o apa pe care nu mai pescuisem niciodata (deh..particular), sute de lansete, km de fire, mii de naluci, strategii, bere, galceava…orice numai relaxarea specifica ..NU!

Prima mare greseala facuta- am intrat in concurs fara a cunoaste regulamentul. Asta nu m-a impiedicat ca la final sa ocup un loc 6, nestiind macar cum se puncteaza. Tipic balcanic: alandala.

Nu vreau sa plictisesc, insiruind o serie de date statistice, dar, odata cu trecerea timpului  si a lucrurilor descoperite in pescuitul de competitie, am devenit un fan al acestuia, si recomand oricui sa incerce, macar o data participarea la o astfel de competitie ( din barca in cazul meu). Variante exista din fericire foarte multe, iar anul acesta parca mai multe ca niciodata: Cupa Ligii si Campionatul National al Ligii Romane de Spinning– in primul rand, pestru calitatea si istoria  din spate, Relax Trophy-2 editii anul acesta, Mercury Challenge- 2 editii anul acesta, Holbina 3 Bibani-mai multe concursuri, Trout Area Romania, Street Fishing Romania,   plus alte nenumarate competitii mai mici sau mai mari-just Google it. Nu voi face un calendar, v-am expus doar cateva repere, pentru a sublinia complexitatea ofertei.

Asa arata un podium-Delta Dunarii 2019

In sustinerea raspunsului la intrebarile de mai sus, si anume „DA-MERITA! ”voi asterne in cele ce urmeaza cateva atuuri de castigat :

-veti constata ca fiecare „pista” de concurs are specificul ei, iar pestii tinta au un comportament specific

-veti descoperi locuri de vis ( lacul Izvorul Muntelui, Delta Dunarii, rauri de munte, etc)

-veti descoperi situatii si tehnici de abordare a partidelor la care nu v-ati fi gandit niciodata

-veti descoperi oameni interesanti

-veti invata sa va adaptati conditiilor de concurs

– garantat va vor scadea numarul de „gherle” din partidele recreative

-veti avea posibilitatea sa pescuiti langa pescari super-experimentati de la noi din tara

-veti avea posibilitatea, de ce nu, sa castigati premii substantiale

-veti invata sa pescuiti mai bine, mai corect, mai adaptat, mai eficient

……si multe altele.

Intr-adevar nu este simplu. Pe langa timpul alocat, pentru a putea exprima o prezentare decenta, trebuiesc indeplinite anumite cerinte( nu obligatorii in totalitatea lor, dar recomandate):

-pentru participantii la competitiile din barca e musai sa aiba permis de condus ambarcatiuni si un minim de experienta in conducerea acesteia

-pe cat posibil, calibrarea echipamentului cu pistele si speciile punctabile aferente fiecarui concurs; nu poti pescui pe Izvorul Muntelui-Bicaz la clean cu echipamentul cu care pescuiesti pe Dunare dupa salai (sau poti dar aproape degeaba: ) )

-cunoasterea regulamentului competitiei respective; este extrem de important acest lucru din mai multe puncte de vedere-siguranta, fair play, corectitudine, eficienta si multe altele, si  pentru dvs. si pentru ceilalti concurenti

-un minim de echipare corespunzatoare a barcii ajuta enorm; desi nu sunt ieftine- un motor electric,un sonar decent, un echipament de ploaie, o baterie buna, sunt doar cateva lucruri care simplifica ecuatia

-nu in ultimul rand comportamentul; indiferent de ce fac altii atitudinea de fair-play trebuie sa primeze; sa nu credeti ca toti o au, dar asta nu trebuie sa sperie; e important ce facem noi!!

Plutind catre locul fierbinte!

Asadar, daca aveti  ideea da a incepe, nu ezitati! Membrii APS Tomis cu cateva zeci de concursuri la activ va stau la dispozitie pentru orice  suport informativ.

Mergeti la concursuri si nu uitati: pescuiti responsabil oriunde ati face-o!