O practica foarte la moda este pescuitul salaului pe Dunare. Un pescuit foarte activ, mai “heavy” decat cel de pe ape statatoare, avand un evident avantaj: abundenta de locuri de profil.
Pana nu demult, cand timpul pe care il alocam pescuitului era mai redus, aveam convingerea ca, chiar si pe Dunare, exista cateva locuri “clasice” unde poti avea o partida reusita.Ei bine, experienta ultimilor ani mi-a schimbat total optica.
Zonele noi, experienta din competitii(detalii intr-un articol viitor), suportul tehnologic( sonar+ motor electric), si mai presus de toate, lipsa fricii de “gherla”, au contribuit decisiv, la o noua abordare a acestui tip de pescuit, mult mai eficienta si mai plina de adrenalina.
Cu ajutorul celor enumerate mai sus, am costatat ca Dunarea abunda in locuri de salau, unele mai mult si altele mai putin productive. Cu ceva timp liber, un sonar decent(pe care sa stii a-l folosi) si o ambarcatiune, orice pescar poate gasi intr-o zi cateva locuri bune.
Membrii APS Tomis C-ta, au avut un 2019 si inceput de 2020 plin de “tzacuri” si de experiente placute pe batranul fluviu.
Voi lasa in continuare cateva imagini sa vorbeasca de la sine nu inainte de a enumera 10 “ lucruri de facut” cand cautati salaul pe Dunare. Nu sunt niste reguli universal valabile, pentru ca dupa cum probabil stiti, nu exista certitudini in pescuit, dar sunt chestiuni verificate si care au dat roade.
Asadar:
1. Urmariti in permanenta factorii meteo si hidro dinaintea si din ziua partidei ( nivelul apei, directia si intensitatea vantului, temperatura apei, presiunea atmosferica). Memoratile undeva; in timp veti putea stabili propriile pattern-uri.
2. Memorati momentul din zi cand aveti atacuri dese pe un anumit loc. Repetati schema in alte zile…veti avea surprize.
3. Nu va temeti sa pescuiti unde nu o face nimeni, daca ati identificat in acel loc un profil specific salaului.
4. Investiti intr-o mare varietate de “gume” si jiguri de diferite gramaje. Nu costa o avere si o puteti face in timp; de multe ori schimarile dese salveaza partida.
5. Folositi curentul apei in prezentarea nalucii. Incercati sa prezentati naluca cat mai natural ca si cum ar fi purtata de curent.
6. Evitati sa mergeti la pescuit in zilele si in zonele in care vantul bate foarte pternic impotriva cursului Dunarii;nu am o explicatie stiintifica dar am observat ca salaul devine inactiv.
7.In zilele calde de vara nu evitati zonele cu apa foarte mica de langa maluri. De multe ori exmplarele mari ies “la haleala” in aceste ape mici.
8.Nu evitati zonele foarte populate( porturi, zone industriale, treceri BAC, etc), daca profilul locului este promitator.
9. Faceti un efort si achizitionati un sonar, dar mai ales invatati sa-l folositi. Exista zone pe Dunare( si nu putine) care nu pot fi “citite”nici de cei mai experimentati pescari. Un sonar decent, folosit corespunzator, va descopera foarte multe zone cu potential.
10. Nu exista sezon…inafara de perioada legala de prohibitie poti prinde salau pe Dunare in orice anotimp.
Vor mai urma si alte informatii, dar pana atunci bucurati-va de orice partida de pescuit indiferent cate exemplare prindeti si nu uitati: pescuiti responsabil oriunde ati face-o!