In general ma feresc sa folosesc expresii ca „cel mai”… „cea mai” insa astazi am decis sa fac o exceptie. Am renuntat la inceputul anilor 2000 la pescuitul stationar, unul dintre motive fiind cantitatea mare de bagajerie necesara. Intre timp, si pentru spinning, am inceput sa adun naluci, accesorii, echipament…..astfel incat am simtit zilele trecute ca m-am intors de unde am plecat: sclavul bagajelor.
Ce-i de facut? Simplu: renuntam la sutele de naluci si luam cateva cu noi.
Din acest motiv mi-am propus sa va împărtășesc exact ceea ce as lua cu mine la orice partida de pescuit pe apele din Romania, necăutând neapărat o specie anume. Si pentru ca ne trebuie un punct de ancorare, am ales cifra mea preferata: 7.
- BERTI HELIC
Daca ar fi sa aleg o singura năluca cu care sa plec la pescuit, as alege-o pe aceasta. Înainte de a va prezenta argumentele trebuie sa va mărturisesc ca am mai mult de un gram de naționalism in mine, ori aceasta năluca după cum probabil unii dintre voi știu, a fost gândita si este creata de pescari romani (Eugen si Petre German a.k.a Berti). Pentru majoritatea consumatorilor, prețul este principalul criteriu de alegere iar aceasta năluca este una chiar ieftina. Castabiltate excelenta; este o naluca de mici dimensiuni care se activeaza imediat ce intra in contact cu apa. Este produsa intr-o varietate de culori suficienta, la fel si varietatea de greutati. Este o naluca preponderent folosita in pescuitul avatului, insa acest lucru consider ca este doar o cutuma pescareasca. Pescuita corespunzator poate prinde orice, dar absolut orice specie de rapitor. Poate fi recuperata liniar, poate fi „dansata” intre ape sau chiar pe substrat(unde acesta permite, ea fiind armata cu o tripla). In comparatie cu majoritatea voblerelor, Helicul este o naluca ecologista: fiind armata doar cu o singura tripla avem un dublu-avantaj si anume eliberarea pestelui este un proces mai usor, la fel si integritatea mainilor noastre. Pont: daca o pescuim pe substrat putem inlocui tripla cu un carlig dublu, scazand astfel sansele de a o agata.
Am pastrat pentru sfarsit poate cel mai important argument: fiind proiectata in acest mod, paleta ( a carei forma este studiata si nu aleasa la intamplare) produce o vibratie diferita fata de celelalte naluci relativ similare, prin unghiul pe care il face in momentul rotatiei pe axul metalic. Avataj si pentru pescar, deoarece vibratia este absolut perceptibila in momentul recuperarii.
2. BASS ASSASIN TURBO SHAD
Existenta in piata de profil din Romania, inca de la conturarea acesteia, Bass Assasin Turbo Shad cred ca este una dintre cele mai folosite naluci soft pentru pescuitul salaului la noi in tara. Probabil si din acesta cauza am pus-o pe lista: le folosesc cu succes de mult, astfel ca si-au castigat locul in trusa pe deplin meritat. Am si o culoare preferata: SLV Phantom Chartreuse. Desi ulterior au aparut foarte multi producatori care „au imprumutat” forma turbo-shadului, prefer originalul intotdeauna. Asa-i corect!
3.BERKLEY RATTLIN POWERBLADE
Majoritatea pescarilor de spinning cunosc eficienta cicadelor precum si cea a voblerelor de tip „ratllin” . Uite ca cei de la Berkley au creat o naluca 2 in 1: adica o cicada de tip rattlin. 10g-45mm, 17g-55mm, 26g-65mm plus 8 culori disponibile sunt caracteristicile principale ale nalucii. Doua modalitati de prindere pe partea dorsala ofera posibilitatea ca la recuperarea liniara continua sa poata fi acoperite paliere de adancime diferite. Este o naluca cu vibratie puternica, amplificata de cavitatea cu bile ( burta nalucii), o naluca foarte eficienta in momentele de hranire intensa a rapitorilor, avati si salai in special. Cunosc pescari de competitie care folosesc cu succes astfel de naluci si in pescuitul stiucii.
4. GLOOG HERMES
Pentru ca tot am pomenit mai sus despre avat(acesta fiind pestele dominant pe Dunare in ultimii ani, dovada stand concursurile de spinning din ultimii 2 ani organizate in Delta Dunarii) si pentru ca majoritatea partidelor le fac pe Batranul Fluviu, voi lua in trusa acest vobler. Este un vobler dedicat evolutiei in straturile superioare ale apei cu „bataie” excelenta, o bataie ce imita foarte bine specia-hrana principala a avatului: obletele! Se lanseaza „glont”, prinde bine, a fost imbunatatit d.p.d.v al componentelor ( inele si ancore). Deci, s-a calificat!
5. RELAX KOPYTO
Este foarte dificil sa astern idei/informatii despre aceasta naluca. Nu cred ca exista pescar de spinning, in special de salau, care sa nu aiba in trusa aceasta „guma”; asadar prea multa vorba ar fi de prisos. Kopyto este naluca de capatai, este „acea naluca”. Nu degeaba aceasta se produce in probabil cele mai multe variante de culori asociate unei naluci. Spre exemplu, modelul de 6,2 cm este produs in putin peste 1200 combinatii cromatice!!!!! No comment!
6. DUO TERRIF DC BULLET
Ultimul sezon remarcabil de stiuca in Delta Dunarii a fost in toamna anului 2018. Atunci am descoperit aceasta naluca care testata fiind in acel context pescaresc de stiuci active si multe, facea diferenta. Activata cu 2-3 „twitch-uri” scurte ori „jerk-uita” mai lung aducea la barca stiuci in raport orinetativ de 5-1 fata de orice alta naluca incercata. De atunci, de fiecare data cand am folosit-o in ape cu stiuci-am prins! Este o naluca de tip” shallow water”, se lanseaza perfect avand integrat sistemul de transfer al greutatii cu bile, se produce in marimi de 7, 9 si 12 cm. La origini este o naluca de pescuit marin, dar iata ca destinatia ei principala la noi este stiuca.
7. KEITECH EASY SHINER-5CM
Nu intamplator am ales acesta naluca la dimensiunea de 5 cm. De foarte multe ori partidele noastre sunt salvate de biban. Ba chiar si multe concursuri se castiga cu bibani. Si tot nu intamplator Keitech Easy Shiner pare a fi cea mai copiata naluca de catre celebrii copiatori asiatici. O mica cautare si gasim sute de „fake-uri” din acest model. Altfel, modelului de 5 cm, pescuit corect, nu cred ca-i rezista vreun biban. Iar in zonele unde bibanii isi impart arealul cu salaii, naluca poate fi jucata la „doua capete”: biban si salau. Unde mai pui ca are si un topping dedicat pe ea, ceva ulei sarat. Odata, cand mi-a fost foame in barca, era sa mananc una. 🙂
E greu sa aleg doar 7 naluci, mai am foarte multe preferate, si stiu sigur ca ele difera de la pescar la pescar, de la experienta la experienta. Am facut totusi acest exercitiu de imaginatie desi nu cred ca voi pleca la pescuit vreodata cu doar 7 naluci 🙂 . Cu siguranta insa voi reduce numarul lor in barca. Nu si in dulap!
M-am hotarat ca in noul sezon ce vine se merg pe vorbele lui Da Vinci: “Simplicity is the ultimate sophistication.” Nu voi mai cara dupa mine sute de naluci; ma voi seta astfel incat sa am cateva modele prinzatoare, cu care sa pot aborda partidele corect in functie de tipul de apa, locatie, specia vizata, s.a.m.d. M-am hotarat sa pun accentul pe actiunea de a prezenta corect nalucile, si nu pe varietatea acestora.
Si inca ceva: pentru ca foarte multi nu o fac, incercati sa pescuiti responsabil, oriunde ati face-o!