Spin vs Cast- concurs tematic la șalău pe Dunăre

Scriam într-un articol recent despre anumite strategii/ponturi atunci când cautăm șalăul pe Dunăre. Ei bine …le-am respectat și bine am făcut, de această dată într-o zi în care am făcut un mic concurs tematic-  Cast vs Spin.

Doi pescari, o barcă, multe gume și un regulament, pentru ca nu-i concurs fără reguli..nu-i așa? Practic a contat  numărul de șalăi punctabili prinși (adică cei trecuți de 40 cm), obligați fiind să pescuim cu doar o lansetă de pescar, unul cu lanseta de cast iar celălalt cu lanseta de spin, doar pe locuri noi, neabordate niciodată până atunci. Interesant nu?

Alegerea locurilor

Am stabilit de la bun început ca vom aborda numai locuri necunoscute  si nepescuite de noi până în acel moment. Chestiune respectată în totalitate, alegerea locurilor fiind facută cu ajutorul sonarului, inspirației si hărților digitale disponibile pe orice gadget. Cu riscul de a ma repeta-Dunărea este plina de locuri fierbinți, trebuie doar să le gasim si să le pescuim corect atunci când trebuie.

Adâncimea la care am gasit peștii a fost de 6-8 m, iar spre după amiază am punctat chiar si pe 4 m, in condițiile în care temperatura apei a fost de 8,2 grade celsius.

Echipament și tehnici

După cum ne-am înțeles, tema concursului a fost „Cast vs Spin”.

RTB Fortezza  2.14m 10.5-28g X-Fast echipată cu Chronarch MGL si fir textil Torque X8 de 0,18 mm

                                                                VS

Phenix M1, modelul pâna in 21g ( cam nepotrivit pentru Dunare, dar atata s-a putut …)-lanseta custom, echipată cu o Caldia de 3000 si un fir alb.

Am pescuit cu jiguri clasice si cu off-set montat pe jig articulat, adaptând greutatea în funcție de locul abordat, de la 22 g până la 40 g, cu o mare varietate de gume. Deși am insistat pe culori naturale(preferatele mele) a trebuit sa mă adaptez  schimbând pe culori mai tari; Dragos deja conducea cu 3-0 „ pe portocaliu si albastru”.

Lanseta de cast  RTB Fortezza  a confirmat primele teste; în plus ca elemente noi:

 – am controlat 2 pesti de 3,3  respectiv  4kg + făra absolut nici o problemă (cum puteti observa in video)

– am lansat din barcă fară teamă  jiguri de 36 g + gumă

-am avut ocazia sa am atacuri de diverse intensități ( mai discrete dimineață și „ciocane” clasice in partea a doua a zilei) –senzitivitatea este unul din punctele forte ale acestei lansete

-lanseta lucreaza impecabil, din cei 7 pești  înțepati nu am scăpat nici unul

Despre lanseta de spin, n-ar fi prea multe de spus, ea nefiind un baț adaptat condițiilor în care am pescuit, dar cu toate acestea s-a achitat decent de sarcini( bilele grele erau lansete cu emotii, la fel și  drillurile).

Ziua a fost cu o luminozitate scazută, cerul fiind acoperit de nori joși. În aceste condiții, culorile câstigatoare au fost….

Am citit in mediul online câteva opinii despre firul textil RTB Torque X8 0,18mm. După 8 ore de pescuit chiar și în structuri mi-am format o idee- un fir corect, puțin cam moale pentru gustul meu, dar la prețul de 85 lei rola este o opțiune serioasă, de luat în calcul. Dupa 5 ore de pescuit cu leader de fluorocarbon, am renunțat la acesta, firul rezistând fara probleme abraziunii. Îl voi mai folosi pentru  a testa rezistența in timp a acestuia.

Rezultate

Am reușit sa prindem 13 șalăi, dintre care 11 punctabili, scorul fiind de 6 la 5  pentru cast.

De menționat ca femela-regina zilei a fost eliberată !!!

A fost o zi reușita, o zi în care am mai învatat ceva, o zi în care succesul avut abordând locuri noi ne-a  dat încredere să repetăm experiența.

Vă  invit s-o faceți și voi si nu uitați- pescuiți responsabil oriunde ați face-o!